چگونه شوفاژ را روشن کنیم؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

زمانی که تصمیم به نصب رادیاتور شوفاژ می گیرید، قطعا باید بدانید که چگونه آن را روشن کنید، برای این کار نیاز به آموزش دارید. رادیاتورها عملکرد متفاوتی دارند ولی فرایند راه اندازی آن ها تا حدودی یکسان است. اغلب رادیاتورها دارای یک شیر کنترلی یا شیر ترموستات هستند که از طریق آن می توانید دمای رادیاتور را کنترل کنید. این شیر کنترل معمولا در بالای رادیاتور، سمت چپ یا راست واقع شده است.

در اکثر اوقات روشن کردن رادیاتور به راحتی انجام می شود. ولی گاه به دلیل قدیمی بودن رادیاتور، ممکن است به طور ناگهانی از کار بیفتد. با املاک داران همراه باشید تا علاوه بر عیب یابی رادیاتور و چگونگی رفع مشکلات آن، بدانید چگونه شوفاژ را روشن کنید؟!

چگونگی روشن کردن پکیج و شوفاژ موتور خانه

راه اندازی پکیج معمولا ربطی به مدل آن ندارد و در مدل های مختلف یک روند کلی را باید دنبال کرد. اما می توانید برای راه اندازی آن از یک استادکار خدمات ساختمانی کمک بخواهید. چگونه برای راه اندازی و روشن کردن پکیج در فصل زمستان اقدام کنیم؟ در ادامه به طور مختصر مراحل آن را توضیح می دهیم:

  1. ابتدا پکیج رابه پریز برق متصل کنید و مطمئن شوید که از محافظ برق برای آن استفاده می کنید. در غیر این صورت امکان آسیب به برد دستگاه به دلیل نوسان برق وجود دارد.

  2. سپس دسته گاز پکیج را باز کنید.

  3. در مرحله بعدی باید شیر آب ورودی و شیرهای رفت و برگشتی پکیج را باز کنید. این شیرها درست زیر پکیج قرار دارد. البته ممکن است با توجه به نوع و مدل پکیج، جای آن ها متفاوت باشد.

  4. معمولا روی پکیج ها علامت برف نشان دهنده حالت زمستانه است. بنابراین باید روی آن علامت تنظیم شود تا برای استفاده در فصل سرد آماده گردد.

  5. سعی کنید با متخصص مشورت کنید و یا با مطالعه دفترچه راهنمای پکیج، دمای پکیج را روی حالت مناسب برای زمستان تنظیم نمایید. همچنین می توانید میزان دمای آب گرم مصرفی خود را هم تنظیم کنید.

و اما شوفاژ موتورخانه را چگونه راه اندازی کنیم؟ همانطور که می دانید رادیاتورها یا به پکیج یا موتورخانه متصل می شوند و فضای خانه شما را گرم می سازند. در ادامه به چگونگی راه اندازی شوفاژ موتورخانه می پردازیم:

  1. در آغاز باید حالت زمستانه را برای شوفاژ موتورخانه انتخاب کنید. این کار بایستی از طریق ترموستات روی پمپ سیرکولاتور انجام شود. سپس شیرهای ورودی و خروجی آن را باز نگه دارید. مطمئن شوید که قبل از هر گونه اقدامی برای سرویس و تعمیرات دوره ای موتورخانه اقدام کرده اید.

  2. در شروع فصل سرد، بایستی دمای پمپ سیرکولاتور تقریبا 15 درجه پایین تر از دمای بویلر باشد. بهتر است دمای دیگ موتورخانه را روی 65 تنظیم کنید. به طور کلی در فصل زمستان باید دمای کلی موتورخانه بین 70 تا 80 باشد.

  3. توجه داشته باشید که باید از قبل برای تمیز کردن دودکش، تنظیم مشعل، سرویس و بررسی منبع دوجداره و کوئل اقدام کنید.

چگونگی روشن کردن پکیج و شوفاز موتورخانه

ترموستات موتورخانه بویلر و پکیج و شوفاز و رادیاتور

نحوه روشن کردن انواع رادیاتور ها!

اغلب شما می دانید که چگونه رادیاتور را راه اندازی و نصب کنید. اما اگر بار اول است که در خانه خود تصمیم به نصب و راه اندازی رادیاتور شوفاژ دارید، باید قبل از هر چیز با چگونگی روشن یا خاموش کردن رادیاتور آشنا شوید. اگر رادیاتور شما به سادگی روشن نمی شود، احتمالا سیستم گرمایش و اتصالات داخلی آن مشکلی دارد. برخی از سیستم های گرمایشی از یک پمپ برای به جریان انداختن آب کمک می گیرند. در چنین مواردی باید به بررسی پمپ آب بپردازید. رادیاتورهای مختلف معمولا دارای پنل ها و پره های گرمایشی متغیر و از نظر میزان گرمای خروجی با هم متفاوت هستند. البته تعداد پنل ها بر نحوه عملکرد رادیاتور تاثیری نمی گذارد و همه آن ها به روش یکسان کار می کنند.

تمام رادیاتورها دارای دو شیر کنترلی هستند که یکی برای کنترل میزان آب گرم ورودی به رادیاتور کاربرد دارد. و اما دیگری شیر قفلی رادیاتور نامیده می شود. شیر قفلی با کنترل میزان گرمایی که رادیاتور ساطع می نماید، سیستم را کنترل می کند. اغلب رادیاتورها دارای این ویژگی هستند. البته در برخی از رادیاتورها طرز کار متفاوتی دارند و این به سبک و مدل آن بستگی دارد.

اکثر رادیاتورها به یک ترموستات متصل هستند که تمام رادیاتورهای موجود در خانه را کنترل می کند. و می توان دمای آن ها را توسط شیر ترموستات تغییر داد. برای روشن کردن رادیاتور باید شیر را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید و به منظور خاموش کردن آن نیز لازم است که در جهت عقربه های ساعت حرکت داده شود. با این حال این موارد برای تمام رادیاتورها صدق نمی کند.

نحوه روشن کردن رادیاتور

چگونه شوفاژ را روشن کنیم؟

در فصول سرد سال، داشتن یک سیستم گرمایشی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. شما باید نحوه روشن کردن رادیاتور و یا خاموش کردن آن را بدانید تا بتوانید آن را به درستی راه اندازی کنید.

قبل از روشن کردن رادیاتور، مطمئن شوید که پکیج شوفاژ را به درستی راه اندازی کرده اید! شما بایستی با رعایت یک سری نکات برای روشن یا خاموش کردن سیستم گرمایشی خود اقدام نمایید. در ادامه به توضیح مراحل راه اندازی رادیاتور می پردازیم:

  1. ابتدا باید شیر ورودی شوفاژ را باز کنید تا آب لوله کشی شهری وارد سیستم رادیاتور شوفاژ شود. این شیر که در بالای رادیاتور واقع شده، دارای سوپاپ است و با چرخاندن آن می توانید رادیاتور را روشن کنید.

  2. همانطور که می دانید آب در شوفاژ یک حرکت رفت و برگشتی دارد. یعنی پس از وارد شدن آب به داخل رادیاتور، باید مجددا به سمت پکیج حرکت کند. به همین منظور یک شیر در پایین رادیاتور قرار دارد که این حرکت برگشتی آب به سمت پکیج از طریق آن انجام می شود. البته اگر رادیاتور شما با بخار آب کار کند، این شیر کوچک کلاهدار در بالای رادیاتور قرار دارد. برای روشن کردن رادیاتور شوفاژ باید این شیر را باز کنید.

  3. گاهی لازم است که برای چرخاندن شیر پایین رادیاتور از یک انبردست یا دم باریک استفاده کنید.چرا که کلاهک به خوبی به شیر متصل نشده و با چرخاندن آن اتفاقی نمی افتد. اگر سری شیر به راحتی جدا نشد، باید پیچ های آن را باز کنید. سپس دنباله شیر را بچرخانید تا رادیاتور روشن شود.

  4. در مدل های جدید رادیاتور شوفاژ، یک سری شیر ترموستاتیک به جای شیر معمولی نصب شده است. شما می توانید با توجه به اعداد روی درب شیر ترموستات، میزان مصرف را کنترل کنید. این کار باعث صرفه جویی در انرژی و راحتی در کنترل دمای محیط خواهد شد. در واقع با کم کردن دما، میزان آب ورودی به شوفاژ را کاهش می دهید.

  5. در صورتی که شوفاژ شما شیر ترموستات داشته باشد، می توانید با تنظیم آن روی حالت دانه برف از یخ زدن آب در لوله های رادیاتور جلوگیری کنید. ولی اگر شیر معمولی داشته باشد، کافیست آن را به طور کامل نبندید. در واقع گاهی تصمیم دارید که مدت طولانی از شوفاژ استفاده نکنید و قطع کامل جریان آب باعث یخ زدن آن می شود. بنابراین در چنین شرایطی باید روی حالت ضد یخ تنظیم شود.

  6. در صورتی که رادیاتور برقی دارید، محیط پس از مدت کوتاهی گرم خواهد شد. اما رادیاتورهایی که با بخار آب کار می کنند، مدت زمان بیشتری برای گرم شدن نیاز دارند. بهتر است دمای رادیاتور را در ابتدا روی حالت متوسط قرار دهید تا پس از نیم ساعت تمام فضای خانه گرم شود.

چگونگه شوفاژ را روشن کنیم

 

چگونگی تنظیم دمای رادیاتور شوفاژ

شما برای تنظیم دمای رادیاتور باید آن را بالانس کنید. بدان معنا که شیرهای رفت و برگشتی رادیاتور را به گونه ای تنظیم کنید که انرژی گرمایی لازم را ساطع کند. یکی از دلایل گرم نشدن شوفاژ و سرد بودن بخشی از آن می تواند به خاطر بالانس نبودن رادیاتور باشد. در ادامه به توضیح مراحل بالانس کردن رادیاتور می پردازیم:

  1. در شرایطی که بخشی یا تمام رادیاتور گرم نمی شود، احتمالا نیاز به هواگیری دارد. بنابراین باید به کمک پیچ هواگیری رادیاتور، هوای محبوس در آن را تخلیه کنید. با این کار هوای اضافی خارج می شود و رادیاتور به درستی کار می کند.

  2. سپس پکیج را به طور کامل خاموش کنید و دو شیر رفت و برگشتی رادیاتور را باز کنید. به یاد داشته باشید که برای باز کردن شیر تخلیه نیاز به انبردست و دم باریک دارید. چرا که باید سری شیر را جدا کرده و دنباله شیر را بچرخانید.

  3. در مرحله بعد بایستی مجددا پکیج را روشن کنید و منتظر بمانید تا رادیاتور ها گرم شوند. یک به یک به بررسی رادیاتورها بپردازید و ببنید کدام یک زودتر گرم می شوند. روی یک کاغذ توالی گرم شدن رادیاتور ها را یادداشت کنید. معمولا رادیاتور نزدیک به پکیج زودتر گرم می شود.

  4. مجددا پکیج را خاموش کنید. به سراغ اولین رادیاتوری که گرم شده بود بروید. منتظر بمانید سرد شود و سپس شیر برگشتی آن را در حالت نیمه باز قرار دهید. شیر ورودی آن را به طور کامل باز نگه دارید. سپس پکیج را روشن کنید و اجازه دهید شوفاژ مجددا گرم شود. دمای لوله زیر شیر ورودی و خروجی را اندازه گیری کنید. اگر تفاوت دمای بین دو شیر ورودی و خروجی بین 10 تا 12 نبود، آن را به گونه ای تنظیم کنید که به این مقدار برسد.

  5. این روند را برای تمامی رادیاتورها انجام دهید. هر چقدر فاصله رادیاتور و پکیج بیشتر باشد، بایستی شیر برگشتی رادیاتور را به میزان بیشتری باز بگذارید. معمولا شیر برگشتی در آخرین رادیاتوری که بیشترین فاصله را با پکیج دارد، به طور کامل باز است.

چگونگی تنظیم دمای رادیاتور شوفاژ

 

نحوه خاموش کردن رادیاتور

دلایل متعددی از صرفه جویی هزینه در اتاق های بدون استفاده گرفته تا مقابله با نشتی یا نیاز به ایجاد تغییر در سیستم گرمایشی و  حفظ محیط زیست، شما را مجاب به خاموش کردن رادیاتور می کند. شما می توانید با توجه به هدف خود، رادیاتور را به طور کلی خاموش یا جدا کنید. در ادامه به چگونگی باز کردن یا خاموش کردن رادیاتور می پردازیم:

خاموش کردن رادیاتور

ساده ترین روش برای جلوگیری از گرم شدن محیط بدون این که رادیاتور را به طور کلی باز کنید، خاموش کردن آن است. گاهی شما یک اتاق بدون استفاده دارید و تصمیم دارید برای صرفه جویی در هزینه ها، رادیاتور آن اتاق را خاموش کنید.

در واقع زمانی که سخن از خاموش کردن رادیاتور به میان می آید، بدان معناست که ما باید شیر کنترل رادیاتور را ببندیم. این روند با توجه به نوع شیر رادیاتور متفاوت است. حواستان باشد جریان آب گرم را به طور کامل قطع نکنید. زیرا این امر باعث یخ زدن آب و انبساط لوله های رادیاتور و خرابی آن خواهد شد. همه رادیاتور ها دارای یک شیر قفلی و یک شیر ترموستاتیک هستند. هنگام خاموش کردن رادیاتور شوفاژ، کاری با شیر قفلی نداریم.

از آنجایی که این دو شیر رادیاتور کاملا ظاهر متفاوتی با یکدیگر دارند، به راحتی با بررسی کردن می توان آن ها را تشخیص داد. شیر قفلی از دو سوپاپ تشکیل شده و به راحتی قابل چرخاندن نیست. گاهی نمی توان تنها با بررسی ظاهر، شیر ترموستات و شیر قفلی را پیدا کرد. بنابراین ابتدا باید رادیاتور را روشن کنید. سپس لوله ها را لمس کنید. لوله ای که اول از همه داغ می شود، شیر ترموستات یا دستی است. زیرا این لوله ها همیشه در سمتی قرار دارند که جریان آب گرم وجود دارد.

تمام شیرهای ترموستات رادیاتورها معمولا ضد یخ هستند. در واقع هنگامی که شیر ترموستات بسته است، مقدار کمی آب داغ در داخل آن به منظور جلوگیری از یخ زدن، جریان دارد. برای خاموش کردن رادیاتور، شیر ترموستات را به طور کامل نبندید. چرا که لازم است کمی آب داغ داخل آن جریان داشته باشد تا یخ نزند.

باز کردن و برداشتن رادیاتور

باز کردن و برداشتن رادیاتور به طور کلی، می تواند کمی روند پیچیده تر و متفاوت تر داشته باشد. معمولا به منظور قطع جریان آب به طور کامل، کاربر اقدام به باز کردن رادیاتور می کند. گاهی به دلیل وجود نشتی در سیستم یا به منظور تعمیر و تعویض رادیاتور، لازم است که آن را از دیوار جدا سازید.

برای باز کردن رادیاتور شوفاژ، بایستی آن را به طور کامل و محکم ببندید. این کار به شما امکان می دهد تا جریان آب را به طور کامل قطع کنید و کاری که باید را انجام دهید.

نحوه هواگیری رادیاتور و رفع مشکل آن!

ابزار مورد نیاز برای هواگیری رادیاتور شوفاژ عبارتند از: شیر هواگیری رادیاتور، پارچه، سطل و سیم کوچک، دم باریک یا پیچ گوشتی دو سو. در ادامه به توضیح مراحل هواگیری رادیاتور می پردازیم:

1.شیر کنترلی را بچرخانید.

برای روشن کردن رادیاتور باید ابتدا شیر کنترلی یا کنترل ولو در پایین رادیاتور را بچرخانید. این شیر درست در جایی قرار دارد که لوله های آب گرم به آن متصل می شوند. در صورتی که رادیاتور دارای شیر ترموستاتیک باشد، یک صفحه نمایش دما هم وجود دارد. شیر کنترلی را در خلاف جهت حرکت عقربه های ساعت بچرخانید تا باز شود. مطمئن شوید که این شیر تا آخر باز است تا رادیاتور بتواند به حداکثر دمای خود برسد.

مطمئن شوید که پس از مدت کوتاهی راداتور شروع به گرم شدن کند. در صورت سرد بودن رادیاتور شوفاژ به مرحله بعدی بروید.

2.شیر هواگیری را پیدا کنید.

اگر رادیاتور با وجود چرخاندن شیر کنترلی هنوز گرم نمی شود، شاید نیاز به هواگیری داشته باشد. هواگیری رادیاتور به معنای خروج هوای محبوس در آن یا تخلیه آب رادیاتور است. رادیاتور را خاموش کنید و در صورتی که از قبل گرمایی در آن وجود دارد، اجازه دهید خنک شود. سپس شیر هواگیری رادیاتور شوفاژ را پیدا کنید. این شیر معمولا در بالای رادیاتور، سمت چپ یا راست قرار دارد.

شیر هواگیری شوفاژ و رادیاتور

3.شیر تخلیه هوای رادیاتور را بچرخانید.

شما نیاز به یک کلید برای چرخاندن شیر هواگیری رادیاتور خود دارید. کلید رادیاتور را می توانید از تولید کنندگان و فروشندگان معتبر خریداری کنید. در برخی موارد، میتوان به کمک یک دم باریک یا پیچ گوشتی دو سو این شیر تخلیه هوا را باز نمود.

قبل از چرخاندن شیر هواگیری، یک حوله و سطل کوچک زیر شیر نگه دارید تا مانع پاشیدن قطرات آب به بیرون شوید. با استفاده از کلید رادیاتور (دم باریک یا پیچ گوشتی)، شیر تخلیه را نیم دور در خلاف عقربه های ساعت بچرخانید.

همانطور که شیر رادیاتور را باز می کنید، صدای فش فش آب را می شنوید. چرا که هوا از داخل رادیاتور خارج می شود و آب فضای داخل سیستم را پر می کند. هنگامی که صدای فش فش متوقف شد و جریان ثابتی از آب از رادیاتور بیرون آمد، بایستی برای بستن شیر اقدام کنید.

4.شیر هواگیری رادیاتور را ببندید.

مجددا با استفاده از کلید رادیاتور، شیر هواگیری را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا بسته شود. این کار را به آرامی انجام دهید و مراقب باشید تا شیر تخلیه نشکند. نیازی به اعمال فشار زیادی برای بستن آن نیست و به محض این که احساس کردید سفت شده است، چرخاندن را متوقف کنید. از یک پارچه یا حوله برای پاک کردن باقی مانده آب روی رادیاتور کمک بگیرید.

5.سایر رادیاتورها را نیز هواگیری کنید.

همانطور که گفتیم، علت گرم نشدن رادیاتور می تواند جمع شدن هوا داخل آن باشد. بنابراین برای حل مشکل سایر رادیاتورهای خانه یا محل کار خود نیز به همین شکل اقدام کنید. استادکار تعمیرات ساختمان معمولا توصیه می کند که همه رادیاتورهای خود را دو بار در سال تخلیه و هواگیری کنید. در این صورت می توان مطمئن شد که گرمای کافی تولید می شود و مشکلی باعث کاهش فشار در سیستم گرمایشی ایجاد نخواهد شد.

6.محفظه تخلیه رادیاتور شوفاژ را باز کنید.

معمولا در رادیاتورها یک دریچه هوای فلزی وجود دارد. این محفظه مخروطی شکل است و یک سوراخ کوچک در بالای آن قرار دارد. اگر این دریچه مسدود باشد، رادیاتور داغ نمی شود. از یک سیم نازک یا سوزن خیاطی برای باز کردن سوراخ بالای این دریچه استفاده کنید. همچنین مطمئن شوید که شیر دریچه به صورت عمودی قرار گرفته و نوک مخروط رو به بالا باشد.

در حالی که دریچه هوا را باز کرده اید، مجددا سیستم گرمایش را باز کنید. مشخص کنید که رادیاتور در حال گرم شدن است یا خیر. در صورتی که هیچ یک از این کارها به رفع مشکل رادیاتور شما کمک نکرد و داغ نشد، بایستی از یک متخصص در این زمینه کمک بخواهید.

7.رادیاتور را تعمیر یا تعویض کنید.

در صورتی که تمام راه های گفته شده را رفتید و هنوز رادیاتور شما کار نمی کند، بهتر است از متخصصان در زمینه سیستم تهویه و سیستم گرمایشی کمک بگیرید. متخصص می تواند رادیاتور را باز کند تا مشکل داخلی آن را بیابد. در بد ترین حالت ممکن است لازم باشد کل سیستم را تعویض کنید. معمولا رادیاتورها عمر طولانی دارند. اما گاهی زمان آن فرا می رسد که بایستی با یک سیستم جدید تعویض شود.

هواگیری رادیاتور

نکات مهم قبل از روشن کردن شوفاژ

از آنجایی که پکیج یا موتورخانه مدت طولانی در خواب زمستانی بوده و حالا که هوا سرد شده باید به کار بیفتد، ممکن است قبل از راه اندازی نیاز به سرویس پیدا کنید. به منظور انجام هر گونه خدمات ساختمانی سعی کنید از افراد متخصص کمک بخواهیدیا برای سیستم های حرارتی و برودتی از استادکار سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان در اصفهان استفاده نمایید. قبل از به کار انداختن سیستم گرمایشی باید این نکات را مد نظر قرار دهید:

  1. سرویس کردن بویلر: اغلب خرابی های بویلر در فصل زمستان رخ می دهد. بنابراین بهتر است در فصل تابستان برای سرویس کردن آن اقدام کنید. به طور کلی کمک گرفتن از تعمیرکاران ماهر در فصل تابستان راحت تر است. و البته شما فرصت کافی برای حل مشکل شوفاژ خواهید داشت.

  2. هواگیری رادیاتور و نصب شیر ترموستاتیک: شما با نصب شیر ترموستاتیک روی رایداتور می توانید در مصرف انرژی صرفه جویی کنید. گاهی لازم نیست تمام اتاق ها به طور یکسان گرم شوند. بنابراین با نصب این شیر، میزان دمای اتاق ها را کنترل می کنید. قبل از راه اندازی لازم است که رادیاتورها را هواگیری کنید تا مطمئن شوید به درستی کار می کنند.

  3. عایق کاری خانه: برای این که در مصرف انرژی صرفه جویی کنید، فقط نصب رادیاتور خوب کافی نیست. بلکه بایستی پنجره ها، فن های قدیمی، ترک های روی دیوار و غیره را نیز عایق کاری کنید.

  4. تایمر و ترموستات: گاهی شما در خانه نیستید و ترجیح می دهید که رادیاتورها روشن نماند. بنابراین بد نیست که روی یک ترموستات سرمایه گذاری کنید و سیستم گرمایش خانه خود را از راه دور کنترل کنید. این ترموستات های هوشمند به آسانی نصب می شوند و مزایای متعددی دارند.

  5. عیب یابی رادیاتور: سعی کنید قبل از راه اندازی سیستم گرمایشی به عیب یابی آن بپردازید. آیا صدای غیر معمولی وجود دارد؟ آیا ترموستات به درستی کار می کند؟ آیا رادیاتورها دچار نشتی شده اند؟ در صورتی که اطلاعات کافی در این زمینه ندارید، با یک متخصص تعمیرات شوفاژ تماس بگیرید.

نکات مهم قبل از روشن کردن شوفاژ

جمع بندی

گاهی عدم سرویس به موقع و یا خرابی بخشی از پکیج یا سیستم رادیاتور می تواند باعث ایجاد مشکل شود. در نتیجه لازم است که شما قبل از شروع فصل سرد برای سرویس و تعمیر رادیاتور اقدام کنید. همچنین سعی کنید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید تا به طور ناخواسته در فصل سرد، با مشکل روبرو نشوید.

در این مقاله به چگونگی روشن کردن و راه اندازی شوفاژ و نحوه خاموش کردن رادیاتور پرداختیم. همچنین سعی کردیم راهکارهایی برای برطرف کردن مشکلات و عیب یابی رادیاتور شوفاژ ارائه کنیم. پس اگر نمی دانید چگونه شوفاژ را روشن یا خاموش کنید، مطلب بالا را با دقت بخوانید.